Szószerelők

Március közepe óta Kertész Edinával szerkesztjük az Író Cimborákat, egészen pontosan a Szószerelő névre keresztelt projektet.

Guzmics Tamás Ádámmal ezt műveltük:

11072456_1104548999570739_277036309_n

A szövegért katt a képre!

 

Both Gabi interjúja a Papírhajón:

Már jó ideje folyik az irodalmi kísérlet, melyben az Író Cimborák a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. c. osztályával együtt közös műveket hoznak létre. A gyerekek magyartanára, Fűzfa Balázs, az élményközpontú irodalomoktatás egyik legjelesebb hazai képviselője. A téma ötletgazdái és szerkesztői, Kertész Edina és Németh Eszter tapasztalataira voltunk kíváncsiak. 

– Arra kértétek a diákokat, hogy keressenek három szót a számukra összeállított szókereső négyzeten, majd húzzák ki egy kortárs alkotó nevét Eszter kalapjából. Ezt a három szót kellett felhasználni annak a 33 Író Cimborának, aki részt vesz ebben a játékban. Az alkotópárok sorsolás alapján találtak egymásra, mégis nagyon meglepő és jó alkotások születtek. Számítottatok erre?

Edina:

– Elképzelni sem tudtam, mi lesz ebből. Nem dolgoztam még együtt tizenhat évesekkel, ezért felszabadító és örömteli élmény volt megtapasztalni, milyen srófra jár az agyuk, mire asszociálnak egy-egy szóról. A humoruk, őszinteségük, spontaneitásuk, bátorságuk remekül kiegészíti az Író Cimborák érettebb szövegeit.

Eszter:

– Fűzfa-tanítvány vagyok jómagam is. Pontosan tudom, hogy a tanár úr milyen munkát végez. Csoda. Tanárként pedig mindig is hittem a diákjaimban. Mindegyikük zseniális, csak nem biztos, hogy az iskolában is mérhető módon. Fel kell fedezni, ki kell hozni belőlük a tehetséget. Legyen az bármilyen.

Tovább a teljes interjúhoz >>>

Én is megkérdeztem a résztvevőket a Librariuson.

Kertész Edinát, negyedév egyik szerkesztőjét, Fűzfa Balázst, az osztály magyartanárát, a szerzőket és a diákokat kérdeztük a projektről.

Edina, mi pontosan ez a projekt?

KERTÉSZ EDINA: Az Író Cimborák, ami egy laza, kötetlen, örömteli csoportosulása a kortárs gyerekíróknak, havonta-többhavonta váltogatja a témáit. Volt már Kinek a bőre? rajzolós pályázat gyerekekkel, most pedig a Szószerelő hónapokban 11. osztályos diákokkal alkotunk párban. A diákok kerestek három szót egy szókereső rejtvényben, amit mi állítottunk össze nekik, ezt megkapták a Cimborák, és kezdődött az alkotómunka. A cél egy közös mű létrehozása volt a három szó felhasználásával.

Honnan jött az ötlet?

KERTÉSZ EDINA: Az eredeti ötlet egy Facebook-poszthoz kapcsolódóan pattant ki, akkor találtuk ki Németh Eszterrel, hogy jó lenne egy szókeresőt csinálni kisebbeknek, ahol ők megkeresik a szavakat, az Író Cimborák pedig írnak ezekhez. Végül nagyobbaknak szóló projekt lett belőle, a nyomok pedig a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11/C osztályához és Fűzfa Balázs tanár úrhoz vezetnek.

Tovább a teljes interjúhoz >>>

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s